perjantai 1. kesäkuuta 2018

Mistä tietää mitä lukea?

Oikeastaan mistä tietää mitä pitää *kuunnella*?


Minkälainen on sopiva kirja? Pitääkö sen aina olla kirja vai saako lukea lehteä tai sarjakuvaa? Onko sillä väliä millä kielellä koiralle luetaan?

Jokainen lukija valitsee ihan itse mitä haluaa lukea. Pidän sitä erittäin tärkeänä, että kyseessä on oma valinta ilman painostusta. Lukijalla voi olla mukana an lempikirjansa tai koulukirja, tenttikirja tai vaikkapa iltapäivälehti tai Asterix-sarjakuva-albumi.

Kieli voi olla oma äidinkieli tai kieli, jota tulisi oppia ja harjoitella. Luettava voi olla sellainen joka tuodaan joka kerta mukana tai sitten mukana on joka kerta uutta luettavaa. lukija huolehtii luettavasta.

Kun lukukoira usein toimii kirjastossa tai koulussa ovat aikuiset ammattilaiset sisustaneet ja järjestelleet tilan. he ovat tuoneet paikalle lukijoiden ikään ja taitoihin mahdollisesti sopivia kirjoja. Nämä kirjat ovat mukava lisä, jos luettavaa onkin vaihdettava tai valittava ns. lennosta.

Lukukoiralle on jopa luettu Kelan kirjettä ja veroilmoituksen täyttöopasta. Kyseessä toki oli aikuinen Luki-asiakas. Taitava lukukoira-ohjaaja muistaa myös, että on olemassa joukko selkokielisiä kirjoja. Niistä voi joskus mainita lukijoille. Monet koirat pitävät runoista.

Koska koiralle luetaan korkeintaan 15 minuuttia kerrallaan, monet tekstit ja tarinat jäävät kesken. Tämä ei haittaa yhtään, sillä tarinan voi jatkaa loppuun kotona tai sitä voi lukea seuraavalla kerralla lisää. Kyllä koira ymmärtää ja toivottavasti se seuraava kerta tulee pian!
©Pedadoggi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti